Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR)


Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een aanzienlijk deel van degenen die hiermee geconfronteerd worden, verwerkt deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich echter psychische klachten. Vaak betreft het herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, inclusiefangstaanjagende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andereveelvoorkomende klachten zijn schrik- en vermijdingsreacties. In dergelijke gevallen wordt meestal gesproken van een 'posttraumatische stressstoornis' (PTSS). EMDR is specifiek ontwikkeld  voor de behandeling van mensen met PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten, en wordt vaak beschouwd als de eerste keuze behandelmethode.

Hoewel PTSS nog steeds wordt gezien als het primaire toepassingsgebied voor EMDR, hebben ervaringen laten zien dat het mogelijk is om een breed scala aan psychische aandoeningen en klachten te behandelen die gepaard gaan met somberheid, vermijdingsgedrag en/of gevoelens van schaamte, angst, paniek, verdriet, boosheid of schuld. Men gaat ervan uit dat deze klachten voortkomen uit één of meer traumatische ervaringen, wat verwijst naar gebeurtenissen die zodanige sporen hebben achtergelaten in het geheugen dat ze nog steeds invloed hebben. Voorbeelden hiervan zijn emotionele verwaarlozing, onaangename medische ervaringen, verlieservaringen, werkgerelateerde gebeurtenissen en andere schokkende, schaamtevolle of anderszins ingrijpende ervaringen


Hoe werkt EMDR?
Tijdens de EMDR-sessie zal ik u vragen om terug te denken aan de traumatische gebeurtenis, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. In eerste instantie gebeurt dit om meer informatie over de traumatische ervaring te verzamelen. Vervolgens wordt het verwerkingsproces gestart.


Ik zal u vragen om de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen, maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dit het kijken naar een bewegend licht op een lichtbalk. Er wordt gewerkt met 'sets' (reeksen) stimuli, waarbij na elke set een korte pauze wordt ingelast.


Na elke set zal ik u vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak treden er veranderingen op. U wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna een nieuwe set volgt.


Meer informatie over EMDR kunt u vinden in deze cliëntenfolder.

Informatiefilm EMDR

Animatiefilm EMDR