Wordt de behandeling vergoed?

Psychotherapie wordt grotendeels of volledig vergoed als u 18 jaar of ouder bent, een verwijzing heeft van uw huisarts en er een DSM-5 classificatie (in de volksmond vaak ‘diagnose’ genoemd) gesteld kan worden.

Hoe weet ik wat er precies vergoed wordt?

De vergoeding is afhankelijk van uw polis. Controleer uw zorgpolis om te zien wat er vergoed wordt.

  • Restitutiepolis: Heeft u een zuivere restitutiepolis? Dan worden behandelingen meestal volledig vergoed.

  • Naturapolis: Bij een naturapolis ligt de vergoeding doorgaans tussen de 60% en 80%.

  • Combinatiepolis: De vergoeding varieert per verzekeraar en ligt vaak tussen de vergoeding van een restitutiepolis en een naturapolis. Het percentage kan verschillen, afhankelijk van uw specifieke zorgverzekeraar en polisvoorwaarden.

Het is aan te raden vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om precies te weten welke kosten worden vergoed. U kunt ook overwegen om aan het begin van het jaar uw zorgverzekering aan te passen om beter aan te sluiten bij uw behoeften.

Hoe vindt de betaling en declaratie plaats?

Bij behandeling in onze praktijk ontvangt u maandelijks een factuur, gebaseerd op de wettelijke tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). U betaalt de factuur zelf en dient deze vervolgens in bij uw zorgverzekeraar. Kosten die niet worden vergoed, zijn voor uw eigen rekening. Om verrassingen te voorkomen, is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de vergoedingsmogelijkheden van uw verzekering.


Moet ik eigen risico betalen?

Ja, u moet er rekening mee houden dat de kosten voor de behandeling voor psychische problemen verrekend worden met uw eigen risico. In 2024 en 2025 bedraagt het wettelijke minimale eigen risico € 385,-.

Wat gebeurt er als ik niet kom opdagen op mijn afspraak of binnen 24 uur mijn afspraak afzeg?
In de praktijk noemen we dit no-show en dit heeft helaas een financiële consequentie voor u. Bij verhindering dient u de afspraak per e-mail, sms of telefoon uiterlijk 24 uur vóór de geplande sessie af te zeggen. Heeft u een afspraak afgezegd, dan bent u zelf verantwoordelijk voor het maken van een nieuwe afspraak. Mocht u een afspraak vergeten zijn of om andere redenen niet in staat zijn geweest de afspraak tijdig te annuleren en deze niet uiterlijk 24 uur van te voren te hebben geannuleerd dan wordt een deel van de gereserveerde tijd in rekening gebracht! Sinds januari 2012 wordt dit namelijk niet meer door uw zorgverzekering vergoed.

Wat wordt niet vergoed?

Slaapstoornissen, aanpassingsstoornissen, specifieke fobie, relatie- en gezinstherapie, evenals behandeling voor arbeidsgerelateerde klachten (burnout) of levensfase- of identiteitsproblematiek, worden niet meer vergoed vanuit de basisverzekering en vallen daarmee onder onverzekerde zorg. Dit betekent bijvoorbeeld dat wanneer de behandeling zich richt op het verbeteren van relationele problemen of wanneer er enkel sprake is van arbeidsgerelateerde klachten, dit niet meer vergoed wordt. Ook het uitvoeren van losstaand diagnostisch onderzoek, zoals intelligentie-, ADHD of autisme-onderzoek, zonder daaropvolgende behandeling, wordt niet vergoed. In bovenstaande gevallen, dient de behandeling volledig zelf bekostigd te worden. Voor deze niet-verzekerde zorg is er geen verwijsbrief vereist! Relatie- en gezinstherapie wordt enkel (groten)deels of volledig vergoed vanuit de basisverzekering wanneer er sprake is van psychische/psychiatrische problematiek bij één of meerdere gezinsleden, met relationele problemen tot gevolg en die als dusdanig behandeld dienen te worden. Deze inschatting wordt gemaakt tijdens de intakefase.

Kan ik de behandeling volledig zelf betalen?

Ja, u kunt ervoor kiezen om de behandeling volledig zelf te betalen, zonder inmenging van de zorgverzekeraar. Hierdoor betaalt u ook geen eigen risico.

Wat zijn de tarieven voor coaching?

Neem contact op voor informatie over de tarieven voor coaching. 

unsplash